Értékbecslés Budapesten, közgazdaság, a lakásom eladása

Mindig is érdekelt a közgazdaságtan és emiatt számos tanulmányi kiránduláson is részt vettem.

Ahogy az élet minden területén, úgy az üzletben is igen jelentős döntéseket kell meghoznunk nap mint nap. Mindenkit és mindent ugyan az a cél vezérel, hogy sikeres legyen. Lehet szó egy sportágról, a magánéletről, vagy akár egy vállalat fejlesztéséről. Hol az önbecsülésünknek szükséges, hogy sikeresek legyünk, máskor viszont a profit és a haszon ösztönöz minket. Fontos tény azonban, hogy nem csak, mint egyéneknek tudunk kedvezni azzal, ha a nyereség lebeg a szemünk előtt. Ugyanolyan, vagy megközelítőleg ugyanolyan nyereség mellett mindenki afelé hajlik, hogy tőkéjét oly módon használja, amely a hazai tevékenységnek bizonyosan a legnagyobb támogatást adja és lehetőleg legtöbb honfitársának ad jövedelmet és foglalkozást. Mindezt úgy, hogy termelésének értéke is a lehető legnagyobb legyen, természetesen. Bármi is az indíték, az eredmény lesz az egyetlen, ami számít. Az ember ösztönei által saját magának akar jót, védelmet, hasznot, egészséget, anyagi biztonságot, egy minőségi életet, ami boldoggá teszi, azonban, ha az üzleti életet tekintjük, ezekkel a gondolatokkal az egész társadalomra is hatással lesz. Ha egy hazai termék minősége meghaladja egy külföldi konkurens termék minőségét, valószínűleg azt választjuk, amelyik ár-érték arányban jobban megéri, tehát nem csak az árat vesszük figyelembe és ezáltal fellendíthetjük a hazai gazdaságot, ami nem csak személyünknek kedvez, hanem az itthoni piac egészének.

Ezt a jelenséget maga Adam Smith is megfogalmazta. Smith skót klasszikus közgazdász és filozófus, általában őt tartják a modern közgazdaság-tudomány atyjának. Én az ő könyveit olvastam az egyetemi évek alatt és ezért is egyre jobban el tudtam mélyülni a témában. Ennek köszönhetően kötöttem ki a mostani szakmámban. Értékbecslés Budapesten, röviden és tömören ez a dolgom. Ehhez feltétlen közgazdasági ismeretek szükségesek, hogy az adott piaci viszonyok mellett a lehető legjobb árérték arányban tudjak egy egy lakást értékesíteni. Most azonban a saját lakásom került az eladó sorra és munkámnak köszönhetően könnyen fel tudtam becsültetni az értékét.

A lakásom eladására azért került sor, mert úgy döntöttem, hogy egy ideig utazgatni, kirándulni fogok. Még fiatal vagyok, van egy jó szakmám Budapesten, szeretem is az értékbecslést, most azonban kell egy kis kaland az életembe.

Régebben elég sokat túráztunk a családommal. Mindig is szerettem kirándulni, így most én egy kirándulóként, turistaként fogom járni az országot, majd aztán külföldre is megyek.

A minap olvastam is egy újságban egy cikket, amiben egy túrát ajánlottak. Úgy döntöttem, hogy ezzel kezdem, mert igen nagy kihívásnak ígérkezik. Sajnos mostanában eléggé elhanyagoltam a sportot, de most ezzel a sétával talán fel tudom ébreszteni a testem izmait.

A  leírt sportesemény emléket állít a túra megálmodójának és egyben eredeti szervezőjének is, egy tanár úrnak.
A 80-as években kezdett tanítani földrajz és testnevelés szakos tanárként egy középiskolában a leírtak szerint. Rövid idő alatt a tantestület meghatározó egyéniségévé vált az illető. Kiváló Pedagógus és sikeres edző is volt. Tanítványaival rendszeresen járta a természetet, megismertette és megszerettette velük ezt az életformát. Emberpróbáló túrái közül is kiemelkedett ez a 42 km- es gyalogtúra, melynek útvonalát is ő saját maga tervezte meg és most én is ki fogom próbálni, hogy mennyire bírom ezt a távot. Az biztos, hogy fel kell kötnöm a gatyámat, mert ne lesz egy egyszerű dolog. De a fővárosi nyüzsgés után jó lesz egy kis időt a természetben tölteni.

Lassan itt a nyár, úgyhogy további terveim is akadnak. Kirándulóként szerencsére bőven van honnan válogatnom, hiszen Magyarország nagyon gazdag a különféle programok tekintetében.  Például nagyon sok örökségi értéket is rejteget ez a kis ország a turisták számára. Kiemelkedőek az itthoni világörökségi helyszínek. Kirándulásaim során ezeket mind meg szeretném tekinteni. Nem kell ahhoz értékbecslőnek lennem, hogy meg tudjam mondani, hogy ezek az épületek, helyszínek milyen nagy értékkel bírnak. Budapest is a listába tartozik, a Dunai panorámájával és a Várnegyeddel, meg az Andrássy úttal. Továbbá Hollókő Ófalu és a környezete, az Aggteleki karszt és a szlovák karszt barlangjai; az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság; a Hortobágyi Nemzeti Park; Pécsen az ókeresztény sírkamrák; a Fertő-tó kultúrtáj, ami egy másik országgal közös és a Tokaj hegyalja történelmi borvidék kultúrtáj.

Aki szeret utazni, vagy csak egy napos kirándulásra elmenni, azoknak bátran ajánlom, kötelezően az úti célok között kell szerepelniük a bakancslistánkon, mert nem hiába kaptak az UNESCO által világörökségi minősítést.

Budapest Európában az 5. , az egész világon a 25. leglátogatottabb város. Az Andrássy út 2002 óta tagja a világörökségnek. Mivel én helyi lakos vagyok, lassan remélem, hogy a lakásom eladásával azt mondhatom, hogy csak voltam, így én ezeket a helyszíneket már számtalanszor láttam. De a többit kétség kívül mind meg fogom látogatni a nyár során.

Volt szerencsém már a Hortobágyi Nemzeti Parkban is járni, még évekkel ezelőtt a családommal. Többnyire külföldre mentünk nyaralni, de a nagyszüleim az alföldön élnek és így nem csak őket, hanem a nemzeti parkot is meglátogattuk. A legnyugatibb sztyeppe, füves puszta. Különleges látványt nyújtanak a szikes legelők, sztyeppék és rétek. Több, mint 200 éves hagyománnyal bír az itteni hagyományos állattartó tevékenység. Érdekesség, hogy az első nemzeti park volt Magyarországon. A pásztorkodó életmód volt jellemző régen erre a vidékre. Több féle állta is őshonos, például a szürke marha, racka juh, pumi, puli és mangalica is. Rendkívül kevés az itt élő lakosok száma, ami egy nyugodtabb, meghittebb környezetet biztosít. Néha jó kiszakadni a városból, minden évben többször is meglátogatom a nagyszüleimet és ilyenkor mindig teszek egy nagy sétát a park területén is.

Remélem, hogy a lakásom eladása után elmondhatom, hogy nem csak az értékbecslés és a közgazdaságtan, hanem a kirándulós, utazós létforma is a kedvenceim közé fog tartozni.