Főiskolások, és az ausztriai munkák

A lányom főiskolára jár, sokszor meséli, hogy mi hogyan is zajlik az ottani életben. Számos főiskolás gondolkodik sajnos azon, hogy kimegy külföldre dolgozni, és nem marad itthon. Mér azok is ilyenen gondolkodnak, akiknek még azért van vissza 1 vagy 2 éve is. Remélem, az én lányom nem szeretne majd kimenni.

A munka

Nehéz manapság elhelyezkedni mindenkinek. Ha nincsen valami ismeretséged, amit ki lehet használni, nehéz jó munkát találni, és olyat, ahol rendesen ki is fizetnek.

Egyre több főiskolás válassza azt a lehetőséget, hogy ha teheti, kimegy egy egy félévre külföldre tanulni, így nyelvet is tanul, és közben körbe is nézhet munka téren.

Sok ország tárt karokkal várja a magyar diákokat, mert köztudott, hogy jól tudnak dolgozni, és megbízhatóak. Sajnos egyre többen döntenek is úgy, hogy az iskola után szerencsét próbálnak külföldön.

Nekik több választásuk van: vagy abba az országba mennek vissza, ahol már jártak egy tanévet, vagy valamennyit, de sokan arra kényszerülnek, hogy nem is a szakmájukban helyezkednek el.

A szakma választása

Fontos, hogy milyen szakmát választunk, hiszen egy életre válasszuk. Főleg ha azt vesszük, hogy a főiskola nem egy olcsó mulatság semmilyen téren. Egy egy keresett szakma fél éves díja elérheti a 200.000 forintot is. Éppen elég ezt, és az egyéb felmerülő dolgokat kifizetni. Sokan döntenek az mellett, hogy diák hitelt vesznek fel, hogy tudják ezeket finanszírozni, de azt vissza is kell utána fizetni.

Az én véleményem az,hogy nem kell mindenkinek főiskolára mennie. Persze, akinek olyan vágya van hogy orvos, ügyvéd, vagy hasonló legyen, akkor igen. De aki nem tudja, hogy mit szeretne, és csak azért, az nagy felelőtlenség. Hogy miért mondom ezt? Gondoljunk csak bele. Mire elvégzünk egy diplomát, legalább 1 millió forintunkba fog kerülni, és akkor még nem is mondtam sokat. Ezt figyelembe véve, sokan nem is gondolják át. Lesz egy diplomám, és lesz pár milliós adósságom, amit vissza kell fizetni. Akkro még csak a tandíjról beszéltem, arról nem is, hogy élni, és lakni is kell valahol, és persze vannak egyéb költségek is, mint az utazgatás. Nem kevés pénz az, ha azt szeretnénk, hogy diplománk legyen, vagy a gyermekünknek.

A mi gyerekeink

vienna-674855_1280A mi gyermekeink már nagyok. Az egyikük jár csak főiskolára, a másikuk pedig úgy döntött, hogy ő nem szeretne tanulni. Ő inkább úgy döntött, hogy ausztriai munkákat fogja megnézni, és ha lehetősége adódik, akkor ki is megy külföldre dolgozni.

Persze valahol megértem igaza is van, és azt is be kell, hogy valljam, azt sem bánom hogy csak az egyikük döntött a főiskola mellett, mert két gyereknek elég nehezen tudtuk volna finanszírozni a tanulmányait.

Külföldön vagy itthon

Persze sehol nem egyszerű, és mindenhol dolgozni kell, de nem mindegy, hogy mennyiért teszi az ember. Pont ezek a dolgok miatt szánta rá magát a fiam, hogy kint próbálkozik. nem szeretné, hogy itthon kevés pénzért gürizzen kétszer annyit, mintha kimenne dolgozni, tisztességesen ledolgozza az óráját, a munkaidejét, és dupla annyit kap érte. Azért kint akár magyar pénzbe átszámítva 300-400.000 forintot is megkeres bőven az ember, és ez mellett van 13. havi fizetés, szabadság, minden. Azért ha mindezt mérlegeljük, megértjük a fiatalokat, hogy nem akarnak itthon maradni, ha kint teljesen jól keresnek, és szuperül megélhetnek belőle.