Miért jó ötlet a turistaházban a padlófűtés kialakítása?

Még Ausztriában ismerkedtem meg egy kollégával, aki eredetileg padlófűtés tervezéssel és kivitelezéssel foglalkozott. Mivel ő is szenvedélyes túrázó, sokat beszélgettünk. Tőle hallottam, milyen jó ötlet a turistaházakban a padlófűtés kialakítása. Gondoltam, megosztom az ötletet itt a blogon is, mert nem lenne rossz, ha elterjedne néhány helyen ez a gyakorlat.

A turistaház funkciói

Először is gyorsan tisztázni kell, hogy mire is való a turistaház. Sok-sok fogalom létezik és általában minden vendéglátó helyen mást és mást jelent ez a megoldás, de azért alapvetően elmondhatjuk:

  • Olyan hely, ahol turisták alszanak. Általában többen, csoportosan, akár egész nagy csoportok is.
  • Többnyire távol üzemel a nagyvárostól, még a lakott területtől is.
  • Főleg éjszaka használják, ilyenkor pihennek meg benne a legtöbben.
  • Nem tartózkodik itt hetekig, hónapokig általában senki. Viszont muszáj minden időjárási körülmények között menedéket nyújtani.

Miért jó a padlófűtés?

A padlófűtés azért jó, mert ha rálépünk a padlóra, akkor az meleg… Ez idáig elég egyszerű, ugye? De mégis, miért érdemesebb egy turistaházban a padlót fűteni, mint mondjuk betenni néhány radiátort?

Egyenletesebben melegszik fel a tér

A turistaházakban általában nagyobb helyiségek vannak. Ritka, hogy ilyen helyeken két-három ágyas szobákat alakítsanak ki, gyakoriak a nagyobb, hostelre emlékeztető hálótermek. Ezeket elég nehéz megfelelően fűteni: az ablak alá helyezett radiátorokat gyakran teljes hőmérsékleten kell üzemeltetni. Simán előfordulhat, hogy bár azt gondolnánk, az ablaknál hideg van, itt a fűtőtestek mellett az emberek majd megsülnek, bent, a szoba közepén, a hő forrásától távol viszont fáznak.

A padlófűtés kialakítása olyan, hogy az egész teret egyenletesen tudja felfűteni. Miden pontján ugyanolyan hőmérsékletű, középen éppen úgy, mint a terem szélein.

Nehezebb elrontani

A turistaházakban, főleg a kulcsos fajtákban gyakran nincs állandó személyzet. A fenti esetben szinte biztosak lehetünk benne, hogy a vendégek megpróbálják majd állítani a fűtést: a fázósak fel, a melegvérűek pedig letekerik majd a kapcsolót. Az ilyen folyamatos állítgatás egyetlen rendszernek sem tesz jót. A radiátorokat ráadásul sokszor letakarják, van, aki ráül, vagy rápakol a fűtőberendezésre – az pedig a szokatlan terheléstől könnyen megrongálódik.

A padlófűtés szálai hozzáférheterlenek, így sokkal nehezebb megrongálni a rendszert. Az egyenletesség és a kényelem miatt az állítgatástól sem annyira kell tartani. Ha szakember végzi a kivitelezést, a rendszer legfeljebb nagyon ritka esetekben hibásodik meg.

Padlófűtés kialakítása

Nem veszélyes

A fém radiátorok csövei felforrósodhatnak, megolvaszthatják a közelükbe kerülő műanyag tárgyakat, megpörkölhetik a rájuk terített ruhát, legrosszabb esetben akár a is megtörténhet, hogy valakinek a bőrét hólyagosítják fel.

A padlófűtés nagy felületen melegít, ezért az üzemi hőmérséklete többnyire csak harminc fokos, nem kell tartani attól, hogy bárkit megéget. Akár kiegészítő, akár teljes értékű fűtésként is lehet alkalmazni – ha elkerüljük az elektromos melegítőket, az kész szerencse!

Az elektromos padlófűtés azért is jó alternatíva, mert ki lehet úgy alakítani, hogy alacsony üzemi hőmérsékleten működjön, így a használata során ne keletkezzen szén-monoxid. Ez egy zsúfolt hálóteremben, megannyi fizikailag kimerült ember között egyenesen életmentő lehet!

Kényelmes

Az igazi túrázók szeretnek a lehető legminimálisabb felszereléssel utazni. Számukra azért kényelmes a padlófűtés, mert akár zokniban is járhatnak a szobában, nem kell külön lábbelit vinni a benti közlekedéshez. Ezzel a takarítás is könnyebb, hiszen a meleg padló miatt mindenki szívesen hagyja az ajtó előtt a sáros bakancsát.

Bár ezekben a házakban is csak annyi fő aludhat hivatalosan, amennyit a hatóságok engedélyeztek, valószínűleg senkit nem büntetnek meg, ha az agyonfoglalt szállásra vihar vagy havazás esetén még beenged egy-két kétségbe esett turistát. A jó hír, hogy bár nem javasolt, a padlófűtésen el lehet tölteni egy-egy éjszakát még minimális felszereléssel is. Egy-két egyszerű takaróval sem feltétlenül kell a földön alvóknak fagyoskodnia.

Mi a helyzet természetvédelmi szempontból?

A túrázók szempontjából minden egyes fent felsorolt ponttal egyet tudok érteni, a környezettudatos énem viszont egy kicsit mindig is aggódott a padlófűtés miatt. Az én szememben a padlófűtés kialakítása mindig is egy lépés volt a környezetromboló burzsoázia felé… Pedig a mai modern rendszerek esetében ez már egyáltalán nem igaz.

  • A padlófűtés alkalmazása esetén sokkal kevesebb hő szökik el a plafonon vagy az ablakon át.
  • Mivel általában ezeknek a rendszereknek hosszabb az élettartama, így kevesebb hulladékot termelnek.
  • Kevesebb égéstermék, üvegházgáz, szén-dioxid keletkezik.
  • Össze lehet kötni akár egy napelem rendszerrel is, így teljesen energiatakarékos alternatíva.

Külföldön már vannak olyan helyek, ahol használják ezt a megoldást. Itthon Magyarországon még nem találkoztam vele, pedig, ahogy látszik is, a jól működő, elektromos padlófűtés kialakítása egy turistaházban is nagyon megérné a befektetett pénzt és energiát.