Nepáli kirándulás

Rengeteg gyönyörű és lenyűgöző helyen jártam már életem során. Szeretek utazni. Az új dolgok megismerés és felfedezése mindig is fontos részét képezték az életemnek. Mert ezek által is tanul, fejlődik az ember. Plusz a testmozgás és a kikapcsolódás fontos az egészség szempontjából, mert segítenek levezetni a stresszt.

A legszebb emlékeim mind egy-egy utazásomból valók. Sétálás Párizs hangulatos utcáin a Szajna mentén, síelés az osztrák hegyekben, vagy csak egy túrázás a barátokkal egyik gyönyörű nemzeti parkunkban. Kisebb vagy nagyobb utak, mindegyikben meg lehet találni a kalandot, az örömöt és a felfedezés izgalmát.

Legutolsó utam Nepálba vezetett. Rég óta el akartam jutni oda, de mindig közbe jött valami, vagy csak a repülőjegy volt megfizethetetlenül drága. De most végre sikerült! Találtam egy olcsó jegyet Katmanduba, és így meg tudtam szervezni a kirándulást. Izgatottan vártam az indulást, mert mindig is vonzott az ottani kultúra, és úgy gondoltam, sokat tanulhatok majd egy ilyen útból. Nem bántam meg hogy elmentem. Mindenkinek nagyon ajánlom úti célnak, aki vágyik valami különlegesre, és megteheti hogy elmenjen.

Érkezésemkor szájtátva csodáltam a környezetet. Mindent ki akartam próbálni és meg akartam nézni. Próbáltam minél nagyobb szeletet befogadni az országból, ha már itt vagyok. A közlekedés katasztrófa, folyamatos a dudálás, először kicsit megrémültem tőle, de aztán megszoktam. Végigkóstoltam a helyi specialitásokat. Természetesen vegetáriánus ételeket ettem mindenhol, hiszen az itt élő többség vallási megfontolásból nem eszik húst. Rendkívül ízletesek voltak az ételek.

Jó élmény volt még a hegymászás. Mert Nepál világszerte híres természeti szépségéről. Hiszen a itt található a Himalája, ami a világ legmagasabb hegysége, rajta a Mont Everest csúcs, ami egyben a világ legmagasabb pontja is. Nem volt alkalmam megmászni a csúcsot, hiszen az rengeteg előkészületet és edzést igényel, és én nem ezért jöttem első sorban. De az alaptáborig felmásztam, és elhatároztam, egyszer még visszatérek ide kellő felkészülés után. Más könnyebb útvonalakat viszont végigjártam a hegységben, minden túraútvonal szépen ki volt rakva jelzésekkel, az utak mellett teaházak és települések pedig alkalmasak a megpihenésre.

De a legnagyobb és legkellemesebb meglepetés az emberek voltak. Hozzánk, rohanó európaiakhoz képest, rettentő kedves és nyugodt népség él ott. Mindenki segítőkész, az emberek mosolyognak egymásra. Nem is csoda, hogy ennyire barátságos mindenki, hiszen rengeteg különböző etnikum és vallás él meg egymás mellett békében. Két nagy vallási csoport van, a Hinduizmus és a Buddhizmus. Ezek nem csak megvannak egymás mellett, de néha annyira összefonódnak, hogy vannak közös templomaik például, ahova bármelyik vallású ember betérhet imádkozni.

Az épületektől tényleg eltátottam a szám. Mindenhol monumentális templomok, hihetetlenül gazdag díszítéssel. Az összes vallási szimbólum, istenség vagy ereklye nagyon aprólékosan van megjelenítve, hatalmas gonddal kifaragva és megfestve néhol akár arannyal. Az egész nagyon gazdag látványt nyújt, néhol talán még túlzsúfolt is.

Megnéztem a világ legnagyobb sztúpáját, a Boudanath Stupat. Ennek az eredte  a 6. századra nyúlik vissza. Ellátogattam Katmanduba, ahol megcsodáltam a környező hegyeket és templomokat. Meglátogattam Buddha szülőhelyét, Lubinit. Nagyon érdekes érzés ezeken a szent helyeken járni. A zarándokok között sétálva, az ember érzi hogy valami nagyobb és magasztosabb dolognak a része lehet.

Az utcák tele vannak árusokkal, akik kézzel készített szent tárgyakat, vallási és rituális eszközöket árulnak. Vettem is tőlük egy kézzel készített tibeti hangtálat. Nem bántam meg hogy megvettem, nagyon hasznos kis eszköz. Zenéléstől kezdve meditálásig és vallási rituálékig mindenre használható. A rajtuk való játék oldja a stresszt, harmonizálják a viselkedést és segítenek jobban érezni magunkat. Még ha nem vagyunk sem a hindu sem a buddhista vallás követői, akkor is hasznos lehet egy tibeti hangtál beszerezése, mert felfrissítő kikapcsolódást nyújt a szürke hétköznapokból.

Miután visszajöttem, tartottam egy élménybeszámolót a barátaimnak. Meghívtam őket a lakásomba, elkészítettem néhány, az utam alatt tanult tradicionális tibeti ételt, és megmutogattam az általam készített fotókat. El voltak ájulva a látottaktól. Sikerült kedvet csinálnom nekik is az utazáshoz. Aztán bemutattam az új tibeti hangtálamat, és azt, hogy kell játszani rajta.

Elmondtam az előnyeit is. Hogy kézzel készült, hosszú kovácsolás során. A hangtálak készítése ősi tudomány, amely apáról fiúra száll, ezzel is megőrizve a tradíciókat. 7 fémből készült, aranyból, ezüstből, rézből, vasból, ónból, higanyból és ólomból. Ezek különböző égitesteket szimbolizálnak, a Napot, a Holdat, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert, a Merkúrt és legvégül a Szaturnuszt. A hangtálak által generált speciális hangok különleges rezgéseket hoznak létre, ami gyógyítólag hat testre és lélekre egyaránt. Ennek a pontos működését nem tudtam elmondani, mert nem vagyok jártas a vallási tételekben, de a saját bőrömön megtapasztaltam, tényleg működik és segít.

Van egy barátnőm, akit nagyon érdekel a kultúra, és ezen belül a spirituális dolgok is. Elmeséltem neki, hogy ezeket a tálakat évezredek óta használják csakra tisztításra, feng shui célokra és vallási ceremóniákra is. Én is részt vettem egy csakra tisztításon, és utána sokkal felüdültebb lettem és jobban éreztem magam. De ezen túl persze meditációhoz is hasznos, mert segít megnyugodni, ráhangolódni a meditációra és felkészít a befelé figyelésre. A hangjának is tulajdonítanak különböző vallási jelentéseket. Egyesek szerint, a tál hangja változik a használója lelki állapotától és energia szintjétől is. Ez által üzen nekünk, és rezonál az éppen aktuális problémánkra. És ha megtanuljuk ezt meghallani, nagy segítség lehet életünk során.

Még nekem is nagy gyakorlást igényel, hogy tökéletesen tudjam megszólaltatni a tálat, és a meditációmat is fejleszteni kell. De máris érzem ezek pozitív hatásait. Gyakorlással sokat lehet még fejlődni, és ezzel is türelemre és kitartásra tanít.

Ettől teljesen belelkesült mindenki. Kérdezték, miért nem hoztam nekik is egy ilyet, mert úgy érzik, nekik is szükségük lenne rá, de hát hol lehetne ilyet beszerezni Magyarországon? Szerencsére ismertem egy weboldalt, ahol sok más nepáli termék mellett, árulnak tibeti hangtálakat is. A választék hatalmas. Lehet válogatni kézzel és géppel készült termékek között. Vannak díszítettek és díszítés nélküliek. És azt is elmondják, melyik csakra kezelésére ajánlják. Ezek a tálak mind egyenesen Nepálból jönnek, és minden oldalon lévő termék meg van áldva tibeti szerzetesek által. Mert azt vallják, hogy áldás nélkül, ezek csak egyszerű eszközök, igazi értéküket a megáldással nyerik el.

Nagyon megtetszett nekik a dolog. Többen elhatározták, rendelni fognak egy-egy ilyen tálat. Nagy boldogsággal töltött el, hogy így az utammal nem csak én gazdagodtam, hanem átadhattam a tudásomat és tapasztalataimat a barátaimnak. Remélem örömüket lelik majd ezekben a tibeti hangtálakban, és ezzel is talán kicsit jobb lesz az életük.