Nyaralás a horvát tengerparton

A nyáron az Adriai-tengerre utaztunk nyaralni a baráti társasággal. Autóval mentünk, szerencsétlenségünkre pont a nyáron emelték meg Horvátországban az autópályadíjakat. Így volt, azonban a legegyszerűbb a lejutás.

Az úton kicsit megijedtem, mert a szokásosnál hangosabb volt az autó. Az egyik utas megnyugtatott, hogy ez még normális. Azt tanácsolta, hogy a következő olajcserénél adjak valamilyen adalékanyagot az olajhoz. Jól is jött, hogy figyelmeztetett, mert már közeledik az olajcsere ideje.

Miután hazajöttünk meg is rendeltem hozzá a szükséges anyagokat, arról a weboldalról ahonnan szoktam. A motorolaj adalékokat most különösen megnéztem, mert ilyet még nem rendeltem soha. Nem volt ugyan nehéz dolgom, mert be lehet állítani az autó típusát is, és az alapján dob fel lehetőségeket. Számomra a legfontosabb az volt, hogy csökkentse a motorzajt. Ez az érintkező felületek feljavításával, a súrlódás csökkentésével érhető el.

A másik fontos alkatrész, amit rendelnem kell az olajcseréhez, az az olajszűrő. Ennek a cseréje sem maradhat el. Az olajszűrő gondoskodik a keletkező szennyeződések kiszűréséről. Ezek a felületek érintkezésénél keletkező parányi fémdarabkák és az égési térből származó egyéb maradék anyagok lehetnek. Ha nem megfelelő a szűrő, vagy nem jól van beszerelve, akkor komoly gondok állhatnak elő.

A nyaralásból egyébként épségben hazatértünk. Az autó is úgy tűnik, hogy rendben van, csak ugyanazt a monoton zajt adta végig. Kíváncsi leszek, hogy az olajcsere után lesz e valami változás. Most nem otthon fogom csinálni, mivel biztosra akarok menni, hogy tényleg nincs semmi baja a kocsinak, inkább megnézetem egy szerelővel.