Nyári szezon Ausztriában, már csak a személyszállítás a kérdés

Kisebb unszolás után, úgy döntöttem, hogy megpróbálok külföldön dolgozni. Sokat tanakodtam, hogy hogyan is álljak neki, mert azért nem olyan egyszerű a dolog.

A szakmám

Szakácsnak tanultam. Igazából nem panaszkodhatok, mert mindig volt munkám. Az iskola után is találtam munkahelyet. Igaz az első munkahelyem, csak nyári szezonra szolt a Balatonon, de jól megfizettek érte, nem panaszkodhatok.

A Balaton partján születtem, itt is lakom. Nyáron jó ez a hely, és persze, a munka is több, mint télen. Akinek nincs éves állása, az nem sokat tud kezdeni magával a téli pangós időszakban. Sok embernek nincsen munkája, és tehetetlenek a munkanélküliség ellen. A lehetőségek igen kicsik, vagy mard, és várja, hogy legyen munkája, vagy esetleg elmegy másik városba, vagy külföldre kényszerül.

Az aktuális munkahelyem

Igazából nem panaszkodhatok, mert legalább nekem van munkám. Egy hotelben dolgozom, éves állás. Nem túl sokat keresek, de nem is panaszkodhatok ez miatt, egy átlag keresetem van.

Szeretek szakácsként dolgozni. Mindig is ezt akartam csinálni. Arra nem vágytam, hogy a központban legyek, mint egy pincér, és kint a vendégek között legyek, de arra igen, hogy mind a tíz újukat megnyalják a főztöm után. Otthon is sokszor szoktam főzni, ha időm engedte, aminek anyám igencsak örült. Főleg, hogy én sokkal több mindent megfőzök, mint ő. Szeretem a keleti ételeket, de egy egyszerű pizzát is szívesen elkészítek.

A külföldi munka

Sokszor eszembe jutott, hogy mi lenne, ha kimennék én is. Van pár haverom, aki dolgozott már kint, mindenki mást mond. Van aki pozitívan jött haza, de olyan is, aki negatív élményekkel. Persze, könnyű mindig a munkaadót szidni. Soknak a munka volt büdös inkább azt gondolom. Meg persze, nem hiszem, hogy azonnal egy három vagy négy csillagos hotelben kell kezdeni. Ha úgy alakul, hogy kimegyek dolgozni, és sikerül munkát találnom, inkább egy kisebb panziót választanék először, hogy tudjam, hogy mégis milyen, mik az elvárások, és egyáltalán meg tanuljak pár külföldi ételt főzni.

Messzire nem szeretnék menni. Ausztria teljesen megfelelne az igényeimnek, ha úgy döntök, hogy nekivágok. Egyáltalán azzal sem vagyok tisztában, hogy hogyan álljak neki. Te tudnád, hogy hogyan keress magadnak külföldi állást?

Miután igen csak elveszett vagyok ezen a téren, ezért úgy döntöttem, hogy megkérdezem a haverokat, hogy ki hogyan állt neki, hogy talált munkát, mit érdemes szem előtt tartani, mik a feltételek. Te tudod mindezekre a választ?

hallstatt-668698_1280Miután kaptam pár jó tanácsot, és tippet, ezekből kezdte el szemezgetni. Az egyik lány javaslatára kerestem fel egy külföldi munka közvetítő céget, hogy egyáltalán hogyan működnek ezek a dolgok.

Persze, az interneten utána néztem én is azért, mert nem voltam benne biztos, hogy hogyan is zajlik ez. Felkerestem a céget, megbeszéltünk egy találkát, átrágtuk magunkat azon, hogy mit hogyan kell csinálni, mik szükségesek egy munka elvállalásához.

Miután szimpatikus volt a cég hozzáállása, és igen csak meggyőző érveik voltak, így belevágtunk e kiközvetítésbe. Nemsokára jöttek is a visszajelzések, végül elfogadtam egy munka ajánlatot, amit felajánlottak. Igen csak kecsegtető volt az ajánlatuk, a pénz, minden.

Miután Ausztria másik végébe készülünk, már csak azon kell gondolkodnom, hogy a személyszállítást, és a holmimat hogyan fogom megoldani. Vonattal igen csak macerás lenne a kimenetel, ezért ha lehet inkább becsatlakoznék valahová, az egyszerűbb lenne.

Két hét múlva utazom ki. Már nagyon várom, hogy milyen lesz majd kint. Ott magamra leszek utalva, és ez lesz a nagy kihívás igazából, hogy mindenben helyt tudok e majd állni?!